Søk
  • Emil Blattmann

Fiskehjelp på toget fra Voss til Oslo

Oppdatert: 13. juli 2020

Jeg, Emil, kom i prat med hun som jeg satt rett ovenfor på toget i retning Oslo. Hun hadde vært på hytte- og seiltur i nærheten av Knarvik. På garnfiske kom disse fiskene opp, og spørsmålet; er det en oppdrett eller villaks?

Dem hadde sett "fisk som hoppet" tidligere på dagen, og var derfor ikke veldig overrasket over å finne en laks i garnet.. Dét kan, og var nok mest sannsynlig sjøørret dem så.. samtidig er det en mulighet for at det var flere av samme typen laks.. Det er ikke en hyggelig tanke. Men, er den vill eller oppdrett? Både rygg og halefinne er svært nedslitt. Utover det ser gjellelokket kort ut, og prikkene på skjellene er små, mange og plassert én og én. Fisken er åpenbart en oppdrett, og antas å være relativt ny-gått.

Jeg skulle gjerne ønske jeg kunne skrytt av at denne fisken dukket opp i funksjonen "Fish ID" i den nylig lanserte appen vår Fiskehjelp. Men nei, tenk at den første oppdrettsfisken vi i Fiskehjelp fikk registrert inn i 2020 skjedde fordi jeg tilfeldigvis satt på 17.40 toget, på Bergensbanen 2. Juli, sete 241, og hun som hadde tatt fangsten satt rett ovenfor meg. Er dette toppen av tilfeldighet, eller hvor mange er det egentlig som allerede i år har opplevd å få oppdrettsfisk i garn eller på kroken, kanskje uten å vite det? ..Det kan ha vært fiskeskjelven min etter nylig rekordfangst på 109 cm laks fra Ho-hølen som sørget for at temaet kom opp.. men det er likevel svært tilfeldig.


..det er jo ikke slik at vi i Fiskehjelp forventer at all fangst vil gå gjennom identifiseringsløsningen vår (enda). Men, vi tror og håper at vi utvikler en app som fiskerne som vet om den vil ta i bruk ved usikker fangst, for å sjekke om fisken vill eller oppdrett. Slik vil fisker vil vite bedre neste gang en lignende fisk fanges.


Vi oppfordrer til å rapportere all fangst på rømt oppdrettsfisk


Gjerne i Fiskehjelp

38 visninger0 kommentarer